Σε λαϊκά μέτρα θέλει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την κατρακύλα στις ευρωεκλογές και ψάχνει να βρει λεφτά για να βάλει στον κουμπαρά. Έτσι, εξαναγκάζεται να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, κάτι το οποίο ζητά εδώ και 2 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε αντίθεση όμως με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ήταν για θέσπιση έκτακτης εισφοράς για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων το 2023 ύψους 90%, που περιλαμβάνεται στο συνολικό και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που κατέθεσε μέσω πρότασης νόμου 12 άρθρων στη Βουλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να μην διαταράξει και πολύ τα συμφέροντα επιβάλλοντας τον χαμηλότερο συντελεστή 33% που της επιτρέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.
Έτσι, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.
Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.
Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε και τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 13% σε ταξί και στην παράδοση καφέ ως αγαθού (take away & delivery).
Ειδικότερα, από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.